Hurja Armomurhaaja ****

Ensi-ilta 24.11.2017
K-16

Karmea. Kansainvälinen. Karmea.

Teemu Nikin Armomurhaaja (Euthanizer) on reissannut maailmalla. Itse olin sen kanssa yhtä aikaa loka-marraskuussa Tokiossa, jossa Tokyo International Film Festivalin punaiselle matolle astelivat piiput suissaan ohjaaja Nikki sekä päätähti Matti Onnismaa. Pressitilaisuuksissa edusti käsikirjoittaja Jani Pösö.

tiffarmomurhaaja

Pösö myös pokkasi filmijuhlien kilpailusarjan parhaan käsikirjoituksen pääpalkinnon! Onnea, pojat!

Voiton hetki:

Nikki ja Onnismaa
Tokion 30. filmijuhlilla Armomurhaajan tekijäporukka paistatteli punaisella matolla ja antoi elokuvansa muun muassa Tommy Lee Jonesin arvioitavaksi kilpailusarjassa. Se kannatti, sillä elokuva voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon.

Palkinto on ansaittu. Armomurhaajan rankka teksti on erinomainen. Elokuvassa esillä ovat nykyajan tärkeät aiheet: epäempaattisuus, mielenterveys ja eläinten oikeudet.

Pelkäsin eläinsuojelijana mennä katsomaan tätä elokuvaa. En uskaltanut nähdä sitä Tokiossa. Voiton jälkeen tuntui näkeminen kuitenkin pakolliselta.

Elokuva oli monella tapaa pahempi, kuin osasin odottaa. Se oli myös parempi.

Matti Onnismaa on Veijo, joka pajallaan rassaa moottoreita ja lopettaa eläimiä. Voisi luulla, että hän olisi kylmäverinen kissanlahtaaja, mutta Veijo on elokuvan nimen mukaisesti armomurhaaja. Jos hän näkee luokseen tuodun eläimen kärsivän, hän ottaa tehtävän vastaan. Ja haukkuu ihmiset.

Matti Onnismaa
Matti Onnismaa

Juonesta ei kannata kertoa kovin paljon. Armon ja armomurhan käsite kulkee läpi filmin, mutta vielä vahvempi punainen lanka on karma. Veijo uskoo, että kaikella on syy-seuraussuhde. Kunkin kohtaloksi koituu itse valitun taakan kantaminen. Veijo on viimeiseen pihaukseen saakka oikeuden mies.

Elokuvassa on psyykkisenä lastina kurkussa asti tuntuvaa väkivaltaa, joka ylittää niin sanonut normaalit kotimaiset standardit. Eskaloituminen yllättää. Siksi mieleen tulee sanoja ”kansainvälinen”, ”vertailukelpoinen”, ”myyntiartikkeli”.

Silti elokuva ei missään nimessä ole kaiken kansan kuva. Sietäisi olla. Eläimiä olemme kaikki, porsaita äidin, sinä ja minä. Eläimen viattomuus saa ihmisen kunnioittamaan, tulisi saada, tuntemaan empatiaa.

Eräällä tasolla leffassa näytetään, mitä käy, kun vihapuhe saa vallan.

Jani Virman
Jani Virman pahuuden ytimessä.

Toisaalta yksilötasolla liikutaan myös hoitamattoman mielenterveysongelman mailla, haahutaan rajoilla, niillä samoilla, joilla elämä ja kuolema erkanevat hiuksenhienosti.

Muotoillaan hyvästejä, laitetaan soimaan se laulu, jonka tahdissa on hyvä irtautua.

4/5

© Siru Valleala

TRAILERI:

Lue Tripsteristä lisää Tokyo Film Festivalin ja kilpailuraadin puheenjohtajan Tommy Lee Jonesin tunnelmia!

Jani Pösö voittajain pressitilaisuudessa Tokiossa 2017:

Tokiossa Armomurhaaja-palkinnon raatiin kuului myös sympaattinen näyttelijä Masatoshi Nagase. Lue arvostelu elokuvasta Kirsikkapuiden alla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s