Game of Thrones kausi 6, jakso 10

Uuden kauden kylmällä kynnyksellä

Ensi yönä se jälleen kutsuu. Talvi keskellä kuuminta kesää. Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa, ja kilpailijat lähestyvät Rautavaltaistuinta. Tarinaa ei ole enää paljon jäljellä, sen ovat tekijät luvanneet.

Mutta mitä tapahtui kuudennen kauden lopussa? Viimeinen jakso oli niin cinemaattista, suureellista ja visuaalista, että oli vaikea muistaa, että kyseessä on yhä tv-sarja eikä sarja elokuvia. Jaksossa nähtiin muun muassa pieni maailmanloppu.

Cersei sai janoamansa koston, rankimmalla mahdollisella hinnalla. Loras Tyrellin oikeudenkäynnissä odotetaan Cerseitä ja kuningas Tommenia saapuvaksi. Kun heitä ei kuulu, Margaery saa pahan aavistuksen. Jotakin on tekeillä. We all need to leave now!

Maan alla kuhisee pienten nokisten lasten ilkeä joukkio. Kohtalokas musiikki kiihtyy, kun kynttilä palaa loppuun – ja räjähtävä vihreä tuli nielaisee silmänräpäyksessä kaiken ympäriltään. Cersei nostaa kaukaisessa tornissa viinilasin huulilleen ja nauttii nähdessään vihollistensa ja nöyryyttäjiensä luhistuvan rakennusten mukana. Jätämme hyvästit niin Margaerylle kuin Lorasille, Ylivarpuselle ja suurelle joukolle westeroslaisia.

Sekä Tommenille. Tämä ei voi kestää Margaeryn menetystä, ja niin Cersei menettää viimeisen lapsistaan tuhkaksi maailmalle.

Kostonsa saa myös Arya, joka tarjoilee vanhalle Freylle herkullisen piiraan. Piiraaseen on kääräisty muun muassa Freyn pojat. Arya antaa Freyn maksaa äitinsä ja veljensä surmaamisesta viimeisenkin veripisaran.

Sam ja Gilly saapuvat mestarioppiin, ja Samia huikaisee kaikkeuden upein kirjasto. Hänen unelmansa on täyttymäisillään. Dornessa juonitaan lady Olenna Tyrellin kanssa yhteistä naiskostoa. Daenarys taas valmistautuu lähtöön ja jättää hyvästit Daariolle. Hekumoitu suhde on ohi. Dany toteaa Tyrionille, ettei ero tuntunut miltään. Kuka siis saa tulevaisuudessa täyttää Danyn sydämen? Tyrion kumartaa naisen edessä, kun tämä julistaa lempikääpiönsä Kuningattaren Kouraksi.

Entä lumen maa? Pohjoisessa Jon karkottaa Melisandren etelään. Jon ja Sansa keskustelevat luottamuksesta. Starkien on nyt pidettävä yhtä. Kun Jon julistetaan Pohjoisen kuninkaaksi äkillisen voimallisessa yhteishengessä, Sansa huomaa Petyrin vakavan katseen. King of the North! Pikkusormi on jakson esteettisimmässä kohtauksessa kertonut Sansalle unelmansa. Siinä hän itse istuu Rautavaltaistuimella Sansa vierellään. Lumi kimmeltää, syksyn ruska jää laskeutuvien hiutaleiden alle. Valkoinen korppi on saapunut: talvi on tullut. Sansa torjuu suudelman.

gots6e10_1

Nyt Rautavaltaistuimelle kuitenkin kohoaa Cersei. Salin sivulta häntä katselee kotiin palannut Jaime. Mitä Jaimen katse sisältää? Voiko hän enää rakastaa piinkovaa sisartaan?

Kolmisilmäinen korppi, Bran, näkee uuden näyn. Benjen jättää Branin näkypuun juurelle muurille, ja oitis Bran on muissa maailmoissa. Hän näkee Nedin, joka kohtaa Lyanna Starkin verisellä vuoteella. Lyanna pyytää Nediä lupaamaan pitää huolta hänen vauvastaan. Tuo vauva on Jon. Jon – Targaryen?

Laivat täyttävät meren. Lohikäärmeet leiskuvat taivaalla. Kausi päättyy matkatunnelmiin. Dany on matkalla valloittamaan sitä, mikä hänen mielestään kuuluu Targaryenin suvulle.

Seitsemännelle kaudelle odotukset ovat suuret. Loppuhuipennus tällaiselle kulttisarjalle ei ole helppo tehdä. Vielä luvassa on 8. kausikin, mutta jokainen jakso on jo nyt tärkeääkin tärkeämpi. King of the North!

© Siru Valleala

Jätä kommentti