TV: Loistavia Kohtuuttomuuksia (****+)

Pirjo (Elina Knihtilä, vas.) ja Anne (Tiina Lymi). Kuva: Petri Kotwica/Yle Kuvapalvelu

Sunnuntaisin TV1 klo 21.05, alkaen 6. maaliskuuta 2016

Annos: Kotikatsomo / KOHTUUTTOMUUKSIA
Juomasuositus: samaa kuin muillekin

Tämä minisarja on pitkästä aikaa hauska. Suorastaan sekopäisen hauska. Itse en lämpene Putouksille ja vastaaville ollenkaan, mutta esimerkiksi Q-teatterin porukan viime vuosien Häiriötekijä ja Jälkeenjäävät huvittivat.

Tiina Lymin kirjoittamassa ja Petri Kotwican ohjaamassa komediasarjassa on samaa henkeä ja myös samoja näyttelijöitä. Heistäkö henki, ken tietää, mutta ainakin neliosainen sarja oitis nappasi kiinni ja kutitti kovasti.

Jaksoissa esiintyvät samat näyttelijät erilaisissa rooleissa. Jokainen jakso on itsenäinen. Ykkösessä Lotta Kaihuan esittämä assari Kirsi yrittää sopeutua ylimieliseen toimistohenkeen Helsingin Töölönlahdella. Komean ihana pomo (Ville Tiihonen) pelaa satumaisen hyvin golfia, limainen hännystelijä (Hannu-Pekka Björkman) läähättää korvaan ja muuallekin ja kollegat (Tiina Lymi ja Elina Knihtilä) korkkaroivat kopeina ja kaukaisina.

Sarjassa tarinat esitetään ylilyövästi, makaabereina asetelmina ja nolouksia korostaen. Loppuhuipennokset ovat övereitä ja synkänhupaisia. Äärimmilleen viritetyt ja venytetyt ihmiset koettavat sietää kohtuuttomuuksia, mutta ratkeavat lopulta.

Ratkeamisista syntyy uusia näkökulmia, mutta jollekin käy aina huonosti. Ensimmäisessä jaksossa Putous-tähti kirjaimellisesti pudotetaan, toisessa jaksossa Elina Knihtilän esittämä kiekkovaimo paljastaa naisen raadollisen tehtävän miehen menestyksen takana.

Naiset johtoportaan juurella, naiset alemmilla askelmilla, naiset valmiina miellyttämään tai puukottamaan. Lymin käsikirjoituksessa sukupuolten valtaerot näytetään ja niitä huojautetaan. Ylilyövän parodian kautta katsotaan yhteiskunnan ja viihdemaailman heikkouksia. Sukupuolierot kääntyvät lopulta itsensä tyhjentäviksi, riemastuttavaa!

Hahmoihin ei näin teatraalisella tasolla suoraan voi ehkä samastua, mutta myötähäpeän, myötätunnon ja ironian kautta kosketellaan myös aitoutta.

Kolmannessa jaksossa mukaan tiimiin astuu muun muassa Sara Soulié, ja hillitön neljäs jakso kääntää kaiken lopullisesti ympäri: ”making-of-jaksossa” kerrotaan kyseisen sarjan tekijöistä, kuvauksista ja syvemmästä filosofiasta.

Tai ollaan kertovinaan. Tai kerrotaan liikaa, räjäytetään piilorakenteet ja sukupuolet ja seksismit ja koko viihdeteollisuus ja Aku Hirviniemet atomeiksi.

”Me ollaan Petri päätetty näytellä tää niinku miehet”, toteavat Ellu ja Tiina, ja sitten vedetään. Överiksi. Kohta. Tosi överiksi.

Mahtavaa!

 

Kotikatsomo: Kohtuuttomuuksia
4+/5

 

Kirsi (Lotta Kaihua) ja Matti (Hannu-Pekka Björkman). Kuva: Harri Räty/Yle Kuvapalvelu
Kirsi (Lotta Kaihua) ja Matti (Hannu-Pekka Björkman). Kuva: Harri Räty/Yle Kuvapalvelu

 

© Siru Valleala

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s