TV: Homeland palaa haudanvakavana (****)

Mandy Patinkin / Saul Berenson, Rupert Friend / Peter Quinn ja Claire Danes / Carrie Mathison

Sunnuntaisin MTV3 klo 23.45, alkaen 20. maaliskuuta 2016

Annos: Homeland – Isänmaan puolesta
Juomasuositus: kofeiinishotti

Ihmettelen tämän sarjan lähetysaikaa: lähes puoliltaöin sunnuntai-iltana. Kyseessä on yksi kiinnostavimmista ja parhaiten tehdyistä Maikkarin sarjoista, ja tuupattuna sitten tuollaiseen yörakoon. Digikonkareita asia ei tietenkään haittaa, aina voi tallentaa, katsoa Katsomosta tai vaikkapa odottaa koko viidennen kauden saapumista Netflixiin, jossa edelliset neljä kautta jo komeilevat. Yöajan ystävät voivat myös katsoa jaksonsa vielä myöhemmin, telkkarista torstaisin klo 00.35.

Kyseessä on viides kausi Homelandista eli sarjasta Isänmaan puolesta. Ilman Clare Danesia sarja ei olisi mitään, joten on ilo havaita, että myös viidennellä kaudella Danesin esittämä epävakaa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Carrie Mathison tempoilee ja tasapainottelee oikean ja väärän välillä entiseen malliin.

Maisemat ovat muuttuneet. Kaksi vuotta on kulunut neljännen kauden CIA-ajoista, ja irtisanoutunut Carrie on löytänyt uuden tehtävän. Hän toimii Düring-säätiön turvallisuuspäällikkönä Berliinissä. Tytär Frannie ei ole ainoa rakas uudessa elämässä – Carriella on myös komea saksalaismies, juristi Jonas (Alexander Fehling).

Alkuun vaikuttaa siltä, että Carrie voi hyvin. Lääkkeet toimivat ja menneet kauhut, kuten alkukausien tunnemyrsky Nick Brodyyn (Damian Lewis) liittyen, rakkaan menetys, yllätysraskaus ja siinä ohessa Lähi-Itään sijoittuvat traagiset iskut, räjähdykset, ohjukset, salamurhat, peitetehtävät ja niin edelleen – kaikki tuo on nyt kaukana takanapäin.

Eikä tietenkään sittenkään ole. Menneisyys nakuttaa takaraivossa, ja Carrien tasainen hipsterikaupungin arki fillariajeluineen luiskahtaa äkkiarvaamatta pelon puolelle. Carrie, joka on luullut saavansa viimein elää seesteistä perhe-elämää, saa kuulla olevansa kuolemanvaarassa.

Mukana on joukko uusia hahmoja. Esimies Otto Düringin (Sebastian Koch) vuoksi Carrie joutuu tekemään Libanoniin pelottavan vierailun. Aktiivinen, hullunrohkea amerikkalaistoimittaja Laura (Sarah Sokolovic) paljastaa merkittävän CIA-tietomurron ja joutuu salailun kiehuvaan kattilaan.

Entä vanhat tutut Saul ja Quinn? Saul (Mandy Patinkin) on yhä töissä CIA:lla ja jakaa nyt kaiken Carrien seuraajan Allisonin (Miranda Otto) kanssa. Kovia kokenut Saul vaikuttaa kireämmältä kuin ennen, ja silta Carrien kanssa on pahoin kärähtänyt. Silti uuden kauden neljännen jakson käänteet tuntuvat poikkeuksellisen julmilta.

Quinnilla (Rupert Friend) taas on ankea työnkuva käskyläistappajana. Kohtaaminen Carrien kanssa tapahtuu väkivaltaisella tavalla.

Vakavaa on! Berliinin-letkeily on pian unohdettu, ja pian Carrie saa unohtaa kaiken muunkin, mikä hänelle tuttua oli. Auttaisiko lääkkeiden lopettaminen – toimiihan Carrien ongelmanratkaisukyky paremmin ilman pillereitä? Sivuoireena on ainoastaan maaninen, itsetuhoinen käytös.

Aiempaa akuutimpi ote

Sarja on elänyt erikoisen syklin. Alkuun se oli varsin viihteellinen kuvaus kaapatusta sotamies Brodysta ja hänen perheestään sekä Carriesta, joka astui ammatillisen rajan yli ja rakastui Brodyyn – vaikkei kukaan voinut tietää, oliko mies sankari vai sittenkin itse paholainen.

Myöhemmillä kausilla katsottiin syvemmälle pimeyteen, Carrien sairauteen ja periluonteeseen, Saulin pelkoihin, Brodyn tuskaan. Tehtiin kohtalokkaita virheitä, koettiin valtavia menetyksiä, kuoltiin ja synnyttiin. Ihmissuhdedraamaan sekoittuva poliittinen juonikuvio vahvistui kaiken aikaa ja aiheutti seurauksia.

Lähi-idän tragedioiden jäljiltä Carrie on nyt hauras, ja Danes eläytyy vaikeaan rooliin täydellisesti.

Kiinnostavaa on aiempaa tiukempi ajankohtaisuus, joka kiertyy pakolaiskriisin ympärille. Koska nyt ollaan Euroopassa, ovat tapahtumat samastuttavan lähellä. Kyläillään syyrialaispakolaisten leirillä, pohditaan Syyrian vallankaappausta ja Euroopan pakolaiskriisiä.

Tuleeko Carriesta itsestäänkin pakolainen?

Isänmaan puolesta – Homeland, 5. kausi
Jaksot 1-4/12:

4/5

 

Claire Danes on kivisen tien kulkenut Carrie Mathison. Kuva: Stephan Rabold/SHOWTIME
Claire Danes on kivisen tien kulkenut Carrie Mathison. Kuva: Stephan Rabold/SHOWTIME

 

© Siru Valleala

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s