Tallinnassa IMAX-ihme!

IMAX Kino Kosmos, Tallinna.

Tallinnassa on paljon kaikkea, mitä Helsingistä puuttuu (tunnelmaa, julkisia vessoja, huono wifi), ja etenkin tämä: IMAX-elokuvateatteri. Suomessa IMAX on huonosti tunnettu, eikä moni välttämättä tiedä sitäkään, ettei tarvitse matkustaa kuin Viroon saakka tullakseen imaistuksi suoraan elokuvan sisään.

IMAX Kino Kosmos, Tallinna.
IMAX Kino Kosmos, Tallinna.

Tarkkaan ottaen Tallinnan IMAX Kino Kosmos ei käsittääkseni ole niin sanottu perinteinen IMAX valtavan painavine filmikeloineen, vaan vain digitaalinen IMAX-teatteri. 300 neliömetrin kankaalle heijastetaan kuvaa kahdella digitaalisella 4K-projektorilla. Filmi-IMAX-teattereissa kokemus on vielä kokonaisvaltaisempi.

Mutta jumankekka oli se sitä Tallinnassakin! Kävin kolmen viikon Viron kesälomallani kahdesti Kosmoksessa, joka sijaitsi kätevästi kävelymatkan päässä lomakodista. Ensimmäinen näytös, vuoden 2011 eläindokumentti Born To Be Wild vaikutti peruuttamattomasti koko tajuntaan. Keniaan ja Borneoon sijoittuvasta, Morgan Freemanin kertojaäänellä höystetystä dokumentista 12 osaa on kuvattu IMAX-kameroilla, ja päässä keikkuivat myös 3D-lasit.

Norsun- ja apinanpoikaset olivat kirjaimellisesti sylissä. Jo parin muun luontodokumentin mainokset ennen varsinaisen elokuvan alkua saivat palan kurkkuun. IMAX on ehdottomasti parhaimmillaan juuri luontodokumenttien kanssa – villi, saavuttamaton erämaa ja sen sympaattiset olennot ovat yhtäkkiä miltei oman käden kosketeltavissa. Pakahduttava tunne kesti koko elokuvan ajan. Yhtäältä mielessä olivat maailman uhanalaiset eläimet, toisaalta tuo ihmeellinen tekniikka, joka mahdollisti ennen kokemattoman elämyksen. Olo saattoi jopa olla samaa lajia kuin ennen vanhaan heillä, jotka ensimmäistä kertaa näkivät liikkuvaa kuvaa…

Ja tämä huikea lysti maksoi viisi euroa.

Kosmoksen alkumainokset laajentavat tajuntaa.
Kosmoksen alkumainokset laajentavat tajuntaa.

 

IMAX-sali on tyylikäs ja valtava.
IMAX-sali on tyylikäs ja valtava.

Toinen IMAX-kokemus oli reippaasti vaimeampi, mutta kohtuullisen viihdyttävä: Star Trek Beyond. IMAX-teattereissa katsojan näköalue täyttyy valkokankaasta kokonaan, mikä mahdollistaa sisäänpääsyn tunteen, mutta kovasti toiminnallisissa elokuvissa tämä kääntyy helposti itseään vastaan. Star Trekin muutenkin liian tiheästi kuvatut ja leikatut nopeat sisätilakohtaukset saivat pään ja silmät sekaisin, eikä mukana ollut pysyä.

Sen sijaan ulkokohtaukset olivat jälleen upean näköisiä, joskaan yhtä voimallista syvyysulottuvuutta ei tämän elokuvan kanssa syntynyt eli tekniikka oli toisenlainen. 3D-elokuva tuntui melko tavalliselta 3D-elokuvalta, joskin äänentoisto Kosmoksessa on toki hieno.

Star Trek Beyondin kävin katsomassa lähinnä teatterin vuoksi (Kosmoksessa on yleensä vain yksi sama IMAX-näytös per viikko), mutta leffan kotikutoinen huumori viehätti ja toi mieleen alkuperäisen Trek-tunnelman. Räiskintää ja rävellystä oli silti omaan makuun liikaa. Virolaisia oli kesäisenä keskiviikkoiltana vain vähän liikkeellä, mutta elokuvia kyllä Tallinnassa tunnutaan arvostettavan, sillä teattereita on seitsemän. Kosmoksessa voi ostaa ”love-piletin” tuplapenkille ja esimerkiksi (Finnkinon) Coca Cola Plaza -teatterista keskustasta voi varata paikat A.Le Coq -sviitistä, jossa on oma baari.

Kosmos-teatterissa, joka on perustettu 1960-luvulla ja muunnettu IMAXiksi vuonna 2014, on IMAX-salissa 325 paikkaa. Elokuvat maksavat 5-10 euroa riippuen ajankohdasta. Kosmoksessa on myös pari mukavaa pikkusalia niin ikään toimivalla äänentoistolla. Sanomattakin lienee selvää, että kaikkiin saleihin saa viedä mukaan viinilasillisen tai oluen.

Ja sitten seuraamaan sormi laivanvarausnappulalla, milloin Kosmoksessa on seuraava IMAX-luontodokumentti!

LUE lisää IMAXin historiasta (ensimmäinen näytös oli Japanin Osakassa vuonna 1970, nimeltä Tiger Child).

Lisäpisteet hienosta Kosmos-vessasta!
Lisäpisteet hienosta Kosmos-vessasta!

 

IMAX Kino Kosmos
Pärnu maantee 45
(esimerkiksi ratikat 3 ja 4, bussit 36, 5 ja 18, kävellen noin 15min Virulta)

Born To Be Wild -traileri:

© Siru Valleala

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s